LINDE

een zachte middagslaap in de zomer

DE LINDE Lime (eng)            Tilleul(fr)

Geslacht  Tilia  Familie  Tiliceae

Bladverliezende bomen met brede onregelmatig spitsgezaagd, spitsgetande bladeren, kleine geurige bloemen in bladschermen (schijntrossen) met een lang bladachtig schutblad op dezelfde steel.

Kleine ronde, gewoonlijk éénzadige vruchten. Bast glad, bij oude bomen vlak gegroefd. Tot ruim 30 meter hoog.DE LINDE   BOTANISCH
De zomerlinde is een inheemse soort, waarvan de oorspronkelijke variëteit zeldzaam tot zeer zeldzaam is.
Grootbladige Linde      TILIA Plaruphyllos
De Linde is een bladverliezende boom met brede getande bladeren, kleine geurige bloemen en bijschermen, met een lang bladachtig schutblad op dezelfde steel, en kleine ronde éénzadige vruchten.
De grootbladige linde is inheems in Europa, de Kaukasus en Klein Azië. Veel aangeplant in Europa. Hoogte tot 41 meter. Bloemen (gelig) ontluikend tegen eind juni, elke bloem ongeveer 1,2 cm. lang. Vruchten donzig, ook ongeveer 1,2 cm, met 3-5 ruggen. Bladeren donker aan de bovenkant, vooral op de middennerf, de oksels van de nerven en de steel. Achterzijde bladeren licht-groen.
Schors donkergrijs met smalle barsten en ruggen.
 
In Nederland werd veelal de Hollandse Linde aangeplant.
Een bastaard tussen de Tilia Cordata en Tilia Platyphyllos ( Tilia x Europea ).
Hoogte tot 39 meter. Geurige bloemen verschijnen in begin juli. Een goed kenmerk ter onderscheiding zijn de loten gevormd aan de voet van de stam, die dichte bulten kunnen veroorzaken.
De bladeren op deze loten kunnen groot zijn.
Midden in het dorp Nuenen bij Eindhoven staat een zomerlinde met een omvang van 650 cm.
Deze is geplant tussen 1400 en 1600, dus zeker 400 jaar oud.
Op landgoed Beekvliet staat in Borculo (Gld) een grootbladige linde van 35 meter hoog.
 
De kleinbladige linde is een inheemse soort, waarvan de oorspronkelijke variëteit,
zeldzaam tot zeer zeldzaam is geworden.
Winter-linde       TILIA CORDATA
De Winterlinde of Kleinbladige Linde is inheems in Europa, de Kaukasus en Siberië.
Aangeplant in parken, tuinen en langs wegen. hoogte tot 30 m. Bloemen (geel) ongeveer 1,2 cm. doorsnede in begin juli. Gewoonlijk in gespreide bijschermen van 5 tot 10 cm. met een sterke zoete geur. Vruchten ongeveer 0,6 cm doorsnede. Bladeren kleiner dan bij de meeste andere lindesoorten, ongeveer 3,5 tot 7 cm. lang, van boven donkergroen en van onderen bleker, met bosjes roestkleurige dons in de oksels van de nerven aan de voet.
De schors is glad en grijs, bij oudere bomen donker grijs met grote barsten en schilfers.
Op het stuwwalgebied bij Oldenzaal in Twente vindt men nog oorspronkelijke winterlindes.
Grote bomen zijn van de winterlinde schaars:
bij het klooster van Ter Apel en in Twente onder de Lutte (omvang 560 cm).
Het hoogste exemplaar staat in Nederland in Haaren bij Kasteel Nemelaer ( 30 meter hoog).
 
Van een aantal boomsoorten, die ooit in Nederland vrij algemeen waren, treffen wij thans alleen nog maar relicten in houtwallen en boerenbosjes aan. Dit vooral in het oosten van het land.
Linde is daar één van. Hoe algemeen de linde ook is als snoeiboom voor de boerderij, als laanboom of als centrale boom op een dorpsplein, de inheemse linde is zeer zeldzaam geworden.
Er zijn twee soorten inheemse linde: de zomerlinde en de winterlinde.
Voor de bosbouw levert de linde thans weinig op, zodat de boom uit de bossen verdween.
Voor natuurbos is de linde zeer nuttig, omdat er veel diersoorten kunnen wonen.
Daarnaast verteert het blad vrij gemakkelijk, zodat onder linden allerlei soorten kruiden en planten groeien.
In Brabant en Zuid-Limburg vindt men nog een enkele monumentale zomerlinde: dorpsboom, laanboom of op een kenmerkende plaats, voorzien van een kruisbeeld. Op die manier is het oorspronkelijke genetische materiaal bij toeval bewaard gebleven.
Net over de grens bij Boertange staat de dikste (zomer-)linde van Europa op een stuk land dat vroeger bij kasteel van Heede hoorde, een boom met een stamomvang van 17 meter !!
 

Nuttig gebruik
Het zachte hout van de linde heeft thans zeer weinig handelswaarde, zodat de Linde geheel uit ons bos is verdwenen. Eeuwenlang was hij echter een onmisbare en waardevolle boom. Van de vezelrijke bast werden sandalen, matten en scheepstouw vervaardigd. Met de komst van hennep en vlas, die veel gemakkelijker te bewerken zijn, werd de linde hiervoor overbodig.
Takken en bladeren waren als voer van belang voor de overwintering van het vee.
Het blad werd vroeger ook als tabak gerookt.
Linde-hout is zeer geschikt voor houtsnijwerk en beelden.
Het schild van een ridder werd van lindehout gemaakt.
Voor zeer speciaal gebruik in verband met de typische eigenschappen van het hout is het voor onder andere tekenborden en pianotoetsen ook thans nog gewild.
Houtskool van lindehout is geschikt als tekengerei, voor medicinaal gebruik, maar ook voor de  bereiding van buskruit.
Ook wordt de houtskool gebruikt om voedsel te roken.
 
Linde-honing is nog steeds een gewild artikel; het wordt door velen als de lekkerste honing, die er bestaat, beschouwt. Lindebloesemhoning wordt gebruikt in likeur en geneesmiddelen.
Aftreksel van lindebloesem werkt algemeen rustgevend en verzachtend, speciaal voor de gevoelige en/of vette huid. Bij overdosering opwekkend.
Als kruiden-thee heeft het een koortswerend effect.De linde is bij uitstek geschikt als laanboom.
Kunsthistorici hebben zich weleens laten verleiden tot de theorie dat de spitsbogige gothiek afgeleid zou zijn van de ongesnoeide lindelaan.
De linde laat zich gewillig snoeien en wordt als snoeiboom op velerlei wijze benut.
 Medisch gebruik
Lindebloesem-thee is een klassiek middel na een te copieus maal. Het werkt tegen nerveuze spanning, slapeloosheid, en kinderen, die over hun toeren zijn. Het veroorzaakt zweten, waardoor het nuttig is bij verkoudheid, griep en hoofdpijn.


83 antwoorden op “LINDE”

 1. I have to get across my appreciation for your kind-heartedness in support of individuals who need help on that concern. Your personal dedication to passing the message all around appeared to be particularly helpful and have all the time helped men and women much like me to get to their goals. The informative key points entails a great deal to me and somewhat more to my mates. Regards; from all of us.

 2. I not to mention my guys were actually analyzing the great guides on the website and suddenly developed a horrible feeling I never expressed respect to the web site owner for those tips. All of the women were definitely so glad to see all of them and have in truth been taking advantage of these things. We appreciate you turning out to be well considerate and then for deciding upon these kinds of superior resources most people are really wanting to know about. Our own sincere apologies for not expressing gratitude to earlier.

 3. I intended to draft you a little remark so as to say thank you again relating to the great secrets you’ve shown in this case. It is simply pretty open-handed of you giving extensively what a few individuals would’ve supplied for an e book to generate some bucks on their own, even more so seeing that you could possibly have done it in the event you desired. Those ideas also served to become good way to be sure that other people have similar desire the same as mine to realize whole lot more with respect to this issue. I’m certain there are thousands of more enjoyable situations in the future for individuals that scan through your blog post.

 4. I have to get across my admiration for your generosity supporting those who have the need for help with that area. Your special commitment to getting the message all over has been pretty effective and have without exception enabled guys just like me to attain their pursuits. Your personal warm and friendly tutorial implies a whole lot a person like me and additionally to my colleagues. Regards; from all of us.

 5. I and also my friends appeared to be looking through the nice tactics located on the blog and at once got a terrible feeling I never expressed respect to you for those secrets. The ladies were for this reason glad to read them and have seriously been using those things. Thanks for genuinely really considerate as well as for picking some extraordinary topics most people are really desperate to know about. Our sincere regret for not expressing appreciation to you sooner.

 6. I am also commenting to make you be aware of what a superb experience our girl experienced studying your webblog. She came to find too many pieces, not to mention how it is like to possess a wonderful helping nature to get other individuals just comprehend several very confusing subject areas. You actually surpassed visitors’ desires. I appreciate you for giving such effective, trustworthy, educational and also easy guidance on that topic to Lizeth.

 7. My husband and i were so fulfilled when Michael managed to finish off his researching using the precious recommendations he received using your web page. It’s not at all simplistic to just continually be giving for free concepts which usually some others could have been making money from. And we also fully grasp we now have the website owner to appreciate because of that. The entire explanations you’ve made, the simple website menu, the relationships you can make it possible to engender – it’s got mostly unbelievable, and it’s really leading our son in addition to our family believe that the concept is excellent, and that is pretty important. Many thanks for everything!

 8. I wish to show my gratitude for your kindness for visitors who need help on this one concern. Your personal dedication to passing the message all through was pretty good and have surely made girls just like me to get to their targets. Your insightful help entails much to me and still more to my mates. With thanks; from everyone of us.

 9. I must show my love for your generosity for people who need help on your content. Your personal dedication to passing the message all through became remarkably valuable and have surely helped ladies just like me to achieve their objectives. Your personal informative hints and tips means this much a person like me and further more to my peers. Regards; from each one of us.

 10. My husband and i were really joyous that Jordan could carry out his research from the ideas he obtained out of the weblog. It is now and again perplexing just to find yourself freely giving ideas which often people today have been selling. And we also do know we’ve got the website owner to appreciate for this. The entire explanations you’ve made, the simple website navigation, the friendships you assist to engender – it’s all remarkable, and it is making our son in addition to us imagine that that subject matter is entertaining, which is certainly pretty mandatory. Many thanks for the whole lot!

 11. I happen to be writing to let you understand of the extraordinary discovery my child enjoyed reading through your site. She came to understand several issues, including what it is like to have an excellent coaching nature to get a number of people without difficulty comprehend selected specialized issues. You actually surpassed our own expected results. Thanks for giving these warm and friendly, trusted, informative and even unique tips on the topic to Evelyn.

 12. My wife and i ended up being now more than happy when John could do his research from the ideas he obtained from your weblog. It’s not at all simplistic just to be giving out ideas which often the rest could have been selling. And we also fully understand we need you to be grateful to because of that. The specific explanations you have made, the simple website navigation, the friendships your site assist to foster – it is many fantastic, and it’s really aiding our son in addition to our family reason why the issue is brilliant, and that is very indispensable. Many thanks for all!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.