RATEL-POPULIER

Ratelpopulier

INHEEMSE  SOORTEN

oorspronkelijke variëteit – vrij zeldzaam

ratelpopulier/esp    Populus Tremula

ook: trilpopulier

aspen(eng)  tremble(fr)

s.g.                          eadha       kleur: zilverwit

® Helpt bij wedergeboorte, voorkomt ziekte.

Ratelpopulier, tekening paul hoftijzer

Populus Tremula. Inheems in Europa, Noord Afrika en Azië. De esp is een kleine boom tot maximaal 15 m. Vormt in het wild gewoonlijk dichte bosjes door de groei van veel wortelscheuten. Familie van de grote zwarte populier. Groeit op arme grond en in vochtige bossen.

Bloeit van februari tot april: de manlijke katjes rozeachtig met grijze zijde-achtige haren, ongeveer 5-10 cm. lang. De vrouwelijke met dezelfde kleur. Vruchtkatjes ongeveer 10 – 12,5 cm. lang, bij rijpheid witte wollige zaden vrijlatend in mei. Bladeren bijna rond met gegolfde randen, op de wortelscheuten vaak wigvormig. De platte bladstelen veroorzaken de trillende ‘ratelende’ beweging van het blad in de wind. Hebben paren klieren aan de voet van de bladschijf. De schors is glad en grijsachtig met horizontale lijnen.

Het kruis van Christus zou van het hout van ratelpopulier zijn gemaakt.

Reacties zijn gesloten.