SNEEUW-BES

Sneeuw-bes (Symphoricarpus Albus) is een niet inheemse struik, die hier en daar verwilderd in ons land groeit.

Deze struik is vanwege de witte bessen, die in de winter aan de dan kale takken blijven zitten, regelmatig als stinsenplant aangeplant. De plant wordt maximaal 1,5 m. hoog en is afkomstig uit Noord Amerika en groeit hier op bijna alle gronden. Maar van nature groeit het op vochtige, voedselrijke grond in loofbossen. Door zijn groei verdringt het onderbegroeiing, dit is een van de redenen dat de plant vaak op landgoederen onder bomen en als randbegroeiing wordt toegepast. De plant vraagt daarbij weinig onderhoud, slechts een snoei in de winter.

In de Hortus van NIJMEGEN staat een kruising van de Sneeuwbes, waarschijnlijk omdat de plant wel vaak als stinsenplant is gebruikt. Of spontaan door een vrucht-etende vogel hier verspreid is, zoals Jan Janssen suggereerde. Wel zou ik deze kruising, die begin 20e eeuw uit Frankrijk stamt met lichtroodkleurige bessen(Symphoricarpus x Chenaultii = koraalbes) zelf in ons land in een beplanting nooit opnemen, juist omdat deze plant net als de gewone Sneeuwbes een natuurlijke onderbegroeiing tegenwerkt.

SNEEUWBES bloem in aar en de kenmerkende bessen

Het is een hommel- en bijenplant, waar deze insecten voedsel kunnen vinden. De plant bloeit met roze bloemen in een aar in juli/augustus. Het hoort bij de familie van de Kamperfoelie-achtige planten. De bessen zijn giftig, omdat ze saponinen bevatten.

Reacties zijn gesloten.