SLEEDOORN

Geen keuze, hoe vervelend ook, louterend.

Inheemse soorten Algemeen voorkomend

Sleedoorn    ( Prunus Spinosa) Blackthorn(eng)   is een algemeen voorkomende struik of boom uit de familie van de Rozen.

Sleedoorn, tekening paul hoftijzer

De Sleedoorn is een bladverliezende gedoornde struik of kleine boom. Inheems in Europa. Hoogte tot 6 m. Bloemen wit, maart/april, 1,2 cm. Vruchten van dezelfde grootte met een scherpe smaak. Bladeren klein met gepunte tanden. Twijgen met harde scherpe doorns.

Sleedoorn vormt stevige bosjes
sleedoorn-in-bloei

Net zoals alle prunussoorten hoort het bij de familie van de roosachtigen. Het is een echte insecten- en dan vooral bijentrekker. Geschikt om in de randzone van een grotere eettuin of een voedselbos te plaatsen. Ook als omheining kan men sleedoorn planten. De witte bloesem verschijnt voor het blad in maart/april en pas laat na de vorst kan men de bessen in november of december oogsten. Het zijn echt de zuurste pruimachtige vruchten die ik ken, maar jam en siroop ermee gemaakt smaakt overheerlijk.

sleedoorn-bessen

Het is een stijve, dichtbegroeide heester met lange doornen., die op termijn best hoog gaat uitgroeien. Bladeren: alternerend, ovaal.

Vruchten: kleine, ronde donkerblauwe bessen, licht bedauwd. De sleedoorn, ook bekend als sleepruim, is naar alle waarschijnlijkheid de voorouder van alle gekweekte pruimensoorten en is de wrangste en zuurste bes.

sleedoorn-bes

De beste tijd om ze te plukken is meteen na de eerste vorst, als de velletjes wat zachter zijn. Van de vruchten is een heldere gelei te maken. Ook zijn ze lekker in een pruimenbrandewijn. Door zijn stekels is het een goede plant voor een omheining, eventueel gecombineerd met meidoorn.

De sleedoorn is de waardplant voor de Sleedoornpage.

MEDISCH

Bloemen bevatten sporen van amygdaline, benzaldehyde, kamferolie, cumarine en quercetinglykoside. De Bessen: suiker, vitamine C, vruchtenzuren, pectine, kleurstoffen, amygdaline en tannine. (amygdaline is een stof die kanker voorkomt en bestrijdt. Er wordt op dit moment veel onderzoek naar gedaan!)

Voor thuisgebruik en verwerking van de vruchten kijk men voor recepten op natuur-keuken.nl

Wil men meer weten over sleedoorn in onze vrije natuur, kijkt men op wilde-planten.nl

Reacties zijn gesloten.