SNEEUW-BAL WOLLIGE

De Wollige Sneeuwbal (Viburnum Lantana) is een oorspronkelijke struik van hier, die uit dezelfde familie komt als de Gelderse Roos, de Muskuskruidfamilie.

Het zijn best mooie heesters, die het vooral goed doen op humusrijke grond. De meestal vlakke witte bloemschermen ruiken erg lekker. De wollige sneeuwbal groeit aan de rand van bossen, in struwelen en in heggen, vooral op kalkhoudende grond. En kan wel 6 meter hoog worden.

De bladeren en eivormig en licht gerimpeld. De bloemen verschijnen mei-juni in vlakke schermen of tuilen van 6 tot 10 cm. groot. Ze ruiken naar vanille. De Wollige sneeuwbal vormt bessen in een soort trosje die eerst groen zijn en via rood uiteindelijk bijna zwart worden.

De wollige sneeuwbal is een waardplant voor verschillende micro-vlinders zoals sneeuwbalvouwmot, heksenmutskokermot en zuiderlijkerboogbladroller. Insecten bezoeken de plant als de bloemen bloeien. Vaak bloeit de wollige sneeuwbal in oktober nogmaals. Vogels eten de bessen , maar net als bij de Gelderse Roos uit dezelfde familie pas laat in het jaar, als alle andere bessen al opgegeten zijn.

Meer informatie over dit houtig gewas op wilde-planten.nl

MEDISCH

De plant bevat alpha en beta Amyrine, Oleanol- en Ursolzuur, Catechine, Epicatechine, 0,3 % etherische olie, Viburnine en Hars met diverse vetzuren.

Het werd medisch ingezet bij dreigende afdrijving, valse weeen, pijnlijke menstruatie en andere problemen bij de voorplantingsorganen. Dus nooit zonder arts gebruiken.

Reacties zijn gesloten.