PRUIM

pruim-3

BOTANISCH

bloesem-pruim

Pruimen zijn lage, bladverliezende bomen of struiken, die meestal al in april – begin mei bloeien met vaak heel lekker ruikende bloesem.Pruim heet in het Latijn Prunus Domestica. Hoort bij de rozenfamilie. Pruimenbomen zijn eenhuizige planten. Ze moeten daarom door insecten worden bestoven. Voor een goede vruchtzetting moet u twee rassen aanplanten die tegelijkertijd bloeien en jaarlijks veel stuifmeel leveren. Er bestaan wel rassen, die in een kleine tuin passen en zichzelf bevruchten. Naast beperkte bestuiving heeft vooral te koud of te nat weer tijdens de bloei invloed op de opbrengst. Een warme plek is daarom gunstig. Als je bij pruimen opbrengst wilt, plant dan meerdere soorten, maar dan wel soorten die elkaar kunnen bevruchten. Rijpe vruchten leveren pruimenbomen vanaf juli tot augustus. Alle planten uit de familie van de rozen worden door vele insecten & vlinders gezocht (en zijn dus nuttige waardplanten).

jantje-2

Pruimen zijn al zeer lang door mensen geplukt en gegeten. Naast de uit wilde soorten ontwikkelde soorten kan men ook nog van wilde voorlopers pruimen plukken en verwerken. Op elk erf stond vroeger wel een pruimenboom. En we zouden nu onze eetbare leefomgeving sterk bevorderen als we in bijna alle tuinen en voedselbossen pruimen in vele soorten zouden planten. 

VOOROUDERS

oude-prent-kerspruim

Een oude soort, die vroeger bij veel huizen en boerderijen stond is de KERSPRUIM

De kerspruim die oorspronkelijk waarschijnlijk in het Midden-Oosten en de Balkan voorkwam is waarschijnlijk een van de voorouders van alle pruimensoorten. Ook bij ons komt hij aangeplant en verwilderd voor. De boom werd vroeger veel in ons land aangeplant, maar wordt tegenwoordig weer veelvuldige geplant.

bloeiende kerspruim
bloeiende kerspruim
sleedoorn-in-bloei-1

SLEEDOORN DE MOGELIJKE ANDERE VOOROUDER

De sleedoorn is waarschijnlijk een andere voorouder van de gekweekte pruim. Deze warrige struik kan wel 6 meter hoog worden en is een goede bescherming om rond een terrein te plaatsen. Zie verder op: http://www.natuur-keuken.nl/eten/slee-pruim-of-doorn-levert-echt-zure-vruchten/

Reacties zijn gesloten.